25-05-2022
Zo kun je brand door zonnepanelen verkleinen

Heb je zonnepanelen of wil je ze laten plaatsen? Natuurlijk zijn ze duurzaam en besparen ze je heel wat energiekosten. Maar je hebt er alleen wat aan als ze veilig geplaatst zijn. Verkeerd geplaatste zonnepanelen zijn namelijk brandgevaarlijk. Hoe je brandgevaar van zonnepanelen kunt voorkomen? Daar lees je hieronder alles over.


Installatiefouten oorzaak van brandgevaar

Voordat je weet hoe je brandgevaar van zonnepanelen kunt voorkomen, is het belangrijk om de oorzaken te kennen. De oorzaak ligt in de meeste gevallen bij installatiefouten. Als de installatie niet volgens de regels gebeurt, ontstaat er namelijk een verhoogd risico op brand. Wat zijn veelvoorkomende fouten bij de installatie van zonnepanelen?
 

  • De bekabeling is slecht aangesloten.
  • Bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende merken stekkers.
  • De bekabeling zit te dicht in de buurt van scherpe gebouwdelen en raakt beschadigd.
  • De zonnepanelen zitten te dicht op de brandbare dakisolatie of het dakhout
  • Vooral de laatste oorzaak vormt een groot risico. Achter een zonnepaneel kan de temperatuur flink oplopen. Bij een indaksysteem vervangen de zonnepanelen de dakpannen. In dat geval zit er nog maar een paar centimeter tussen het paneel en het dakhout. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren.


Zorgen voor brandveilige zonnepanelen

Gelukkig kun je zorgen voor brandveilige zonnepanelen. Dan beperk je het risico dat je bedrijfspand vlam vat, terwijl je tegelijkertijd flink bespaart op je energierekening. Hoe kun je brandgevaar bij zonnepanelen voorkomen?

 

Installatie van zonnepanelen

Het begint met het kiezen van een vakkundig installatiebedrijf. Deze is verantwoordelijk voor een zorgvuldige installatie van je zonnepanelen. En het gebruik van de juiste materialen zoals bijvoorbeeld goed passende stekkers.

Hoe weet je of je te maken hebt met een installatiebedrijf met verstand van zaken? Zonnekeur laat de kwaliteit van de aangesloten bedrijven controleren door een onafhankelijke stichting. Ook is er de stichting Garantiefonds ZonneEnergie. De hierbij aangesloten bedrijven hebben minimaal een jaar ervaring met het leveren en installeren van zonnepanelen.

Als een bedrijf niet is aangesloten bij een van bovenstaande organisaties wil niet zeggen dat het bedrijf niet vakkundig is. Je kunt dan kijken of het bedrijf een lange installatiegarantie geeft van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar.


De belangrijkste aandachtspunten

  • Kies voor een installateur met verstand van zaken. Bijvoorbeeld een bedrijf dat is aangesloten bij een keurmerk. Of een bedrijf dat installatiegarantie geeft van 5 of 10 jaar.
  • Vraag de installateur of hij stekkers van hetzelfde merk gebruikt. En of er kabelbeschermers geplaatst worden bij de kabeldoorvoeren.
  • Gebruik omvormers met vlamboogdetectie. Dreigt er een vlamboog te ontstaan? Dan schakelt de vlamboogdetectie de stroomkring af. Dat kan een brand voorkomen.
  • Laat de omvormers buiten het gebouw plaatsen, in een stofloze en schone omgeving. En op een     ondergrond die niet brandbaar is. Worden de omvormers toch binnen geplaatst? Hang in die ruimte dan rookmelders op.
  • Laat geen zonnepanelen aanleggen aan de rand van een dak. Behalve dat dit brandgevaarlijk is, zorgt het ook voor een stormrisico.
  • Laat de eindoplevering uitvoeren door een ander bedrijf dan het installatiebureau. Het is het beste als dit bedrijf Scope 10 gecertificeerd is. Zo weet je zeker dat je panelen veilig zijn geplaatst.
     

Onderhoud

Als de zonnepanelen eenmaal brandveilig zijn geïnstalleerd, heb je er veel plezier van. Je geniet van lagere energiekosten en zorgt beter voor het milieu. Om lang van je zonnepanelen te kunnen blijven genieten is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Hierbij kun je denken aan het volgende:

  • Het schoonmaken van je zonnepanelen.
  • Controleren of de stekkers nog goed vastzitten.
  • Het controleren van de kabels op beschadigingen.

Zo voorkom je dat je zonnepanelen alsnog een risico vormen. Om het onderhoud niet te vergeten kun je hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Ook dit doe je het beste bij een gecertificeerd bedrijf.


Jos van der Kooij - brandweer Fryslân, lid van de commissie KVOB en KVOW Sneek