25-04-2024
Stichting Sneekweek bouwt voort op succes van vorig jaar

De voorbereidingen voor Sneekweek 2024, van 2 t/m 8 augustus, zijn in volle gang en de Stichting Sneekweek zet ook dit jaar weer in op een veilig, duurzaam en gevarieerd programma tijdens de 87e editie van de Sneekweek.

De Stichting Sneekweek werkt nauw samen met de ambitie partners (VOS, KWS, Horeca, Sneek Promotion, bewoners en gemeente SWF) om de transitie van een toekomstbestendige Sneekweek te realiseren. Elk jaar worden er doelstellingen geformuleerd, zodat de Sneekweek weer een evenement wordt waarin iedereen zich in herkent; zowel de bezoekers, bewoners als ondernemers.

Minder verkeer, meer pleinen
Gedurende de avonduren is het centrum van Sneek afgesloten voor autoverkeer. Dit is één van de grote wijzigingen uit 2023 die terugkeert in 2024. Hierdoor is er geen mix van verkeer en feestgangers en dat maakt ruimte voor de activiteiten op de Jousterkade en de Prins Hendrikkade. Door de in totaal zeven goed verspreidde buitenpodia, verdelen de bezoekers zich veel beter over de stad. Daarnaast is er het Nederlandstalige genre terug op het podium in de Sneekweek. Tijdens Sneekweek 2024 zijn de afsluitingen vanaf 19.00 uur in het centrum weer van kracht.

Feest overdag
Op maandag t/m donderdag worden iedere dag vanaf 13.00 uur activiteiten georganiseerd voor een breed publiek. Door de thematisering en verbreding van de dag programmering trekken we meer verschillende doelgroepen naar het centrum van Sneek. Met de watersportdag (ma), cultuurdag (di), retail dag (woe) en familiedag (do) bieden we een gevarieerd programma. Dagactiviteiten zoals de Rubberbootrace, Optimist On Tour, Straattheaterfestival, Kindermiddag en de Hardzeildagbraderie trekken veel bezoekers (toeristen) naar de binnenstad. De Sneekweek is met deze dagactiviteiten het bezoeken waard voor jong en oud.

Imago versterken
De verbinding tussen stad en meer is van groot belang voor de herpositionering van de Sneekweek. De link met de watersport is voorwaarde voor nieuwe programmering. Een feestelijke nautische aankleding van de binnenstad draagt bij het versterken van het watersport imago. Dit jaar willen we de ‘city dressing’ ook doorvoeren op de rotondes op toegangswegen naar Sneek.

Toekomstbestendig
Van 10 dagen naar 7 dagen Sneekweek om het draagvlak te behouden en de balans tussen wonen, werken en de ‘overlast’ te verkleinen. De Stichting Sneekweek betrekt de bewoners en ondernemers in een vroeg stadium bij de plannen, zo geven we uitleg over de activiteiten gedurende de Sneekweek, zoeken contact en reageren op berichtgeving via de mail. Ook dit jaar worden alle podia continu op geluidsniveau gemonitord, waardoor er direct kan worden bijgesteld zodat we klachten van geluidsoverlast tot een minimum beperken. Verder willen we met de ‘closed loop’ rPET-beker systeem nog meer inzetten op een duurzamere Sneekweek. De beker wordt apart ingezameld, verwerkt en wordt gerecycled. Vorig jaar hebben we ruim 700 kg plastic opgehaald dat leverde 100.000 nieuwe festival bekers op en is de hoeveelheid afval op straat is enorm afgenomen. Dit jaar willen we natuurlijk zorgen dat er nog veel meer bekers terug geleverd worden aan de fabrikant die het gebruikt als grondstof voor nieuwe festivalbekers.

De Stichting Sneekweek jaagt aan, verbindt en coördineert alle activiteiten die bijdragen aan een toekomstbestendige Sneekweek. Op het fundament uit het verleden bouwen we gezamenlijk met onze stakeholders aan een gezonde en moderne Sneekweek voor burgers, bedrijven en bezoekers.