01-03-2021
Egon Diekstra in Taskforce Vitale Winkelkernen

Het doel van de Taskforce Vitale Winkelkernen is onder meer het versterken van de winkelkernen in de steden en dorpen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Dit willen ze gaan doen door het voorkomen van leegstand en ervoor te waken dat er zo weinig mogelijk uitbreiding van retail winkelambacht en dienstverlening in de periferie c.q. woonwijken zal plaatsvinden.

 

Het nieuwe team, waarin namens VOS Egon Diekstra is vertegenwoordigd, zal gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen wat betreft wijzigingen in het nieuwe bestemmingsplan. Deze toetsing is op basis van de economische, maatschappelijke en sociale ontwikkelingen in de winkelkernen van stad en dorp. Belangrijk is dat dit adviesorgaan in het proces en de tijdlijn van aanvragen van bestemmingsplanwijzigingen opgenomen gaat worden. Want zowel overheid als ondernemers zijn verantwoordelijk voor toekomstbestendige en leefbare winkelkernen in onze gemeente.

 

In 2019 is de herziende detailhandelsstructuurvisie voor de gemeente Súdwest-Fryslân geactualiseerd en opnieuw vastgesteld. Dit document is de basis waarop nieuwe bestemmingsplanwijzigingen (juridisch) worden getoetst. Echter vraagt de economische en maatschappelijke ontwikkelingen en de daarbij in gang gezette transitie van winkelkernen een andere en innovatieve kijk op steden en dorpen. Deze verandering is door de coronacrisis nog eens versneld waardoor we het met z’n allen eens zijn dat een vlotte aanpak geboden is.

Daarom is alleen een juridische toetsing aan de hand van de detailhandelsstructuurvisie onvoldoende en is de taskforce in het leven geroepen. Naast het toetsen van de visie, zal deze Taskforce 1 à 2 keer per jaar de gemeenteraad van gemeente Súdwest-Fryslân bijpraten over alle economische ontwikkelingen in onze winkelkernen.

De samenstelling van de Taskforce Vitale Winkelkernen is een combinatie van:

  • Enkele ambtenaren met deskundigheid en mandaat (Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening);
  • Eén ervaren en deskundige ondernemer namens Sneek (vanuit VOS is dit Egon Diekstra), één ervaren en deskundige ondernemer namens Bolsward en vier ervaren en deskundige ondernemers namens de overige winkelkernen binnen gemeente Súdwest-Fryslân;
  • Eén adviseur van Lokaal Retail Belang (initiatief van INRetail en Platform De Nieuwe Winkelstraat), namens de Nieuwe Winkelstraat zal de heer Albert Stadman aansluiten;
  • Een onafhankelijk voorzitter (zonder economische belangen);
  • Een secretaris (deze rol wordt ingevuld door binnenstadmanager Jan Gerbrand Krol).


Bovenstaande personen hebben een aantal bijeenkomsten gehad en van daaruit een actieplan voor 2021 opgesteld. Dit plan zal de komende tijd gedeeld worden met onze achterban, zodat eenieder zijn/haar input kan geven. Voor nu wordt vooral gekeken naar acties die op de korte termijn mogelijk zijn, maar tegelijk ook kunnen bijdragen aan structurele oplossingen en dus toekomstproof zijn.