06-11-2020
Een alternatief Sinterklaasfeest met veel kleur in Sneek

Er waren door de Sint Nicolaascommissie van Vereniging Ondernemend Sneek plannen gemaakt voor een Sinterklaashuis, inclusief pepernotenkeuken en pakjeskamer. Waren… want dit idee is tijdens de tweede coronagolf helaas toch niet verantwoord. Wel zal Omroep Súdwest de aankomst van de Goedheiligman, enkele Sneker Sinterklaasjournaals en een Sinterklaasshow uitzenden.

Intocht op TV
Het was de afgelopen maanden een kwestie van denken in mogelijkheden voor de commissie. Lange tijd werd gehoopt dat het hoogtepunt van het kinderfeest, de intocht van de Sint, door kon gaan. Net als in de rest van het land, werd ook het Sneker onthaal in de stad afgelast. ,,Aan het begin van de crisis dachten velen nog dat we in juni wel van corona af zouden zijn", aldus De Vries. “Helaas. Zo ontstond deze zomer het idee om een intocht via de televisie uit te zenden. We namen contact op met Omroep Súdwest en zij reageerden enthousiast." Aanvankelijk was het de bedoeling om rechtstreeks verslag te doen van een alternatieve aankomst in Sneek. “Dit bleek te ingewikkeld", zegt De Vries. “Er komen geen live-uitzendingen."

Kleurrijke journaals
De Vries schreef de afgelopen weken mee aan het script. Het verhaal zal anders zijn dan dat bij de NPO en meer gericht op Sneek en de gemeente Súdwest-Fryslân. "Clown Sander speelt een belangrijke rol”, verklapt De Vries. Over hoe de Pieten eruitzien, blijft hij schemerig. “Er zit veel kleur in de intocht en de journaals. Maar dat kan ook met de kleding van de Pieten te maken hebben. Natuurlijk merken we dat de discussie elk jaar heftiger wordt. Je kunt je hoofd er niet voor wegdraaien. We hebben een originele oplossing gevonden.”

De verschillende Sneker Sinterklaasjournaals worden ieder uur uitgezonden op 11, 12, 13 en 14 november en de Sinterklaasshow is van zondag 29 november tot 5 december 2020 op de televisie. Daarnaast komen de opnames ook op Facebook en Instagram (Sinterklaas in Sneek). Voor de kanalen waarop Omroep Súdwest uitzendt, wordt verwezen naar hun website www.omroepsudwest.nl

De Vries hoopt dat Sinterklaas in 2021 gewoon weer onthaald kan worden bij de Waterpoort. “Want er is maar één intocht: de traditionele! Mogelijk dat we volgend jaar doorgaan met de Sneker Sinterklaasjournaals, want die zijn erg leuk om te maken."