27-11-2017
Bruisende ledenvergadering met ruim 140 leden

Ruim 140 bezoekers. Aansprekende gasten die het hebben over een aansprekend thema. Een sfeervolle accommodatie. Koffie mét… Gastvrijheid. Buiten regent het en binnen is het warm. Ziehier de ingrediënten van de Algemene Ledenvergadering van Vereniging Ondernemend Sneek op 14 november in van der Valk Hotel Sneek.

Na een kort welkomstwoord van trotse voorzitter Henk van der Zwaag krijgt Sophie van Otterloo van de YAG (Young Advisory Group) het woord. Ze vertelt over het onderzoek naar energiebesparing door de ondernemers in en rond Sneek. Wat is de huidige stand van zaken en wat kunnen we verbeteren qua milieu en kosten? Denk aan energielabels voor bedrijfspanden, duurzaam transport en het zelf opwekken van energie. Wordt vervolgd.

Aansluitend krijgt Henk van der Zwaag het woord over het Technolab-initiatief: gemeente, onderwijs en het bedrijfsleven spannen zich in om de jeugd enthousiast te maken voor natuur en techniek. In Leiden draait al een soortgelijk project. Belangstellenden konden mee op excursie naar Leiden (heeft 22 november reeds plaatsgevonden).

Aansluitend komt Sibold Jellema van de denktank: ‘Sneek meer dan een week’ aan de beurt. De club jonge ondernemers is nog steeds bezig met wilde en minder wilde plannen waarvan het idee van het bevaarbaar maken van de Sneeker stadsgrachten momenteel het meest concreet is. Ze blijven doordenderen dus we kunnen meer van de mannen verwachten!

Andere zaken zoals: meer kerstbomen (ook buiten de binnenstad), het ondernemersfonds, de lobby richting de politiek, gezamenlijke inkoop van beveiliging en het financiële verslag passeren tot slot de revue.

Tijd voor Frits Wester (politiek verslaggever RTL) en Michiel Vos (Amerika-correspondent NOS). Zij spraken over het thema ‘is de wereld gek geworden?’. Vooral Michiel Vos tekende het scherp af toen hij het had over hoe het er aan toe gaat in de kringen rond de Amerikaanse presidenten die hij heeft ontmoet (Obama en Trump). ‘Alles voor het plaatje’ is het devies. Zorgvuldig geregisseerd: de vorm ondergeschikt aan de inhoud. Maar ook leuke anekdotes en amusante belevenissen. Van z’n jetlag (hij was ’s middags van net van New York naar Nederland gekomen) was niets te merken. Wester hield zich meer bij de Nederlandse politiek. Niets is wat het lijkt. Politieke debatten hebben geen invloed op persoonlijke verhoudingen. Politici zijn nét mensen met hun zwakke en sterke punten. Humor en irritaties. Stokpaardjes en menselijke zwakheden. Je komt ze allemaal tegen. Een fascinerend kijkje achter de schermen van het bedrijf dat politiek heet.

Bekijk hier de impressie en reacties van de aanwezige leden